Praktisk beredskap 19. Taktiske formasjoner


Taktiske formasjoner når en beveger seg inn i en strids-sone eller på et skadested vil i mange tilfeller være nyttig fremfor det å trampe inn på rekke eller ved siden av hverandre.

Dette er spesielt viktig når en beveger seg i et skadeområde hvor en ikke har full oversikt over hva som ligger foran seg, eller når det er snakk om beredskapssituasjoner der redning, stabilisering og normalisering av en situasjon står i konflikt med det å bevare etterforsknings-spor.

En taktisk formasjon er i utgangspunktet en strukturert ordning av soldater på slagmarken.
Den er designet for å gi soldatene en effektiv måte å bevege seg, operere og kjempe sammen på.
Formasjoner kan variere i størrelse fra et lite lag på noen få mannskapet til små tropper og opp til store hæravdelinger, og de kan tilpasses ulike kamp- og terrengsituasjon
er.

Før en beveger seg fysisk inn i en beredskapssituasjon er det viktig å på forhånd  bruke litt tid på å planlegge og avtale hvordan dere skal bevege dere sammen inn i et område; vite hvor de andre , interne mannskapene og nødetats-mannskapene er til enhver tid. Dette hindrer også at en går i veien for hverandres handlinger og det setter ansvar for hva hver enkelt skal se etter og hva som er deres særskilte oppgaver i samhandlingen.


De mest vanlige typene formasjoner inkluderer:

  • Linjeformasjon:
    Soldatene står/går i en rekke, side ved side. Denne formasjonen brukes ofte til angrep eller forsvar av en lang front.
  • Kolonneformasjon:
    Soldatene står/går bak hverandre i en rekke.
    Denne formasjonen brukes ofte til å bevege seg raskt gjennom smale områder eller for å forsterke en posisjon.
  • Kileformasjon:
    Soldatene står/går i en spiss form, med de sterkeste soldatene foran.
    Denne formasjonen brukes ofte til å bryte gjennom en fiendtlig linje eller for i en beredskapssituasjon å dekke både senter og flanker ved innsats og søk.
  • Firkantformasjon:
    Soldatene danner en firkant, med de mest sårbare soldatene i midten.
    Denne formasjonen brukes ofte til å forsvare seg mot angrep fra alle sider.
  • Sirkelformasjon:
    Soldatene står i en sirkel, med alle vendt utover.
    Denne formasjonen brukes ofte til å forsvare seg mot et angrep fra en enkelt retning.

I tillegg til disse grunnleggende formasjonene, er det mange andre mer komplekse formasjoner som kan brukes i ulike taktiske situasjoner.

Valget av formasjon avhenger av en rekke faktorer, inkludert antall soldater som er involvert, terrenget, typen fiendtlig styrke og oppgavens mål.
En dyktig leder/kommandør vil kunne velge den riktige formasjonen for å gi sine soldater den beste muligheten til å lykkes.

Hvorfor er ulike, taktiske formasjoner ved fremrykning så viktig drill i forsvaret?

Ulike, taktiske formasjoner ved fremrykning er en viktig del av militær drill i forsvaret av flere grunner:

Effektivitet i kamp:

  • Koordinasjon og samhandling:
    Taktiske formasjoner gir soldatene en strukturert og effektiv måte å bevege seg og operere sammen på under kamp.
    Dette bidrar til bedre koordinasjon, samhandling og kommunikasjon mellom soldatene, noe som er avgjørende for å oppnå suksess i en operasjon.
  • Tilpasning til ulike situasjoner:
    Forsvaret bruker et bredt spekter av taktiske formasjoner for å tilpasse seg ulike kamp- og terrengsituasjoner.
    For eksempel kan en infanteritropp bruke en linjeformasjon for å angripe en fiendtlig stilling, en V-formasjon for å passere gjennom et smalt område, eller en sirkelformasjon for å forsvare seg mot et angrep fra alle sider.
  • Utnyttelse av terreng og fordeler:
    Taktiske formasjoner kan utnyttes for å ta best mulig fordel av terrenget og andre fordeler på slagmarken. For eksempel kan en tropp bruke en "huggorm"-formasjon for å skjule bevegelsene sine i et skogsområde, eller en "kilespiss"-formasjon for å bryte gjennom en fiendtlig linje.

Sikkerhet og beskyttelse:

  • Redusert risiko for tap:
    Taktiske formasjoner er designet for å minimere soldatenes eksponering for fiendtlig ild og beskytte dem mot angrep.
    For eksempel kan en "skjoldformasjon" brukes for å beskytte en sårbar gruppe soldater, mens en "ildstøtteformasjon" kan brukes for å gi dekning til soldater som avfyrer våpen.
  • Økt overlevelsesevne:
    Ved å operere i en strukturert formasjon er soldatene bedre rustet til å støtte hverandre og evakuere sårede kamerater fra slagmarken.
    Dette kan bidra til å øke overlevelsesevnen og redusere antall tap.

Motivasjon og moral:

  • Følelse av samhold og fellesskap:
    Å operere i en taktisk formasjon kan gi soldatene en følelse av samhold og fellesskap.
    De vet at de ikke er alene, og at de har støtte fra sine kamerater.
    Dette kan bidra til å øke motivasjonen og moralen i troppen.
  • Tillit til kommandøren:
    Taktisk drill gir soldatene tillit til at kommandøren har en plan og at de vet hva de gjør. Dette kan være avgjørende i en stressende kampsituasjon.

Oppsummering:

Ulike, taktiske formasjoner ved fremrykning er en viktig del av militær drill i forsvaret fordi de bidrar til effektivitet i kamp, sikkerhet og beskyttelse, motivasjon og moral.
Ved å lære og øve på disse formasjonene, blir soldatene bedre rustet til å utføre sine oppgaver og oppnå suksess på slagmarken.

Det viktigste ved alle former for strid og håndtering av beredskapssituasjoner er å hele tiden vite hvor de andre mannskapene er i forhold til deg! Dette for å sikre god oversikt over skadestedet, effektiv kommunikasjon og rask innhenting av assistanse fra de andre mannskapene når det er behov for dette på et særskilt sted/område.

Styrte formasjoner gir deg oversikt og følelsen av kontroll og trygghet, samt rask oversikt om noen faller fra, trenger din assistanse; eller blir hengende etter/svikter sin del av jobben.