Post hoc ergo propter hoc: Årsak og virkning, eller bare tilfeldighet?
Post hoc ergo propter hoc er en latin-frase som betyr "etter dette, derfor på grunn av dette". Det er en logisk feilslutning som oppstår når vi feilaktig konkluderer med at fordi en hendelse skjedde etter en annen hendelse, så må den første hendelsen ha forårsaket den andre. Med andre ord, vi antar en årsak-virknings-relasjon der det kanskje ikke finnes noen.
Hvorfor gjør vi denne feilen?
- Tidsrekkefølge: Det er naturlig for oss å se etter mønstre og årsaker. Når to hendelser skjer etter hverandre, er det fristende å koble dem sammen.
- Bekreftelsesbias: Vi har en tendens til å legge merke til informasjon som bekrefter våre eksisterende trosoppfatninger og ignorere informasjon som motsier dem.
- Oversimplifisering: Å finne en enkel årsak til en kompleks hendelse kan være fristende, selv om virkeligheten ofte er mer nyansert.
Eksempler på post hoc-feilslutninger
- Superstisjoner: Mange superstisjoner er basert på post hoc-tenkning. For eksempel tror noen at å knuse et speil gir uhell, fordi noe dårlig skjedde etter at speilet ble knust.
- Medisin: Før i tiden trodde man at sykdommer ble forårsaket av onde ånder eller dårlige vibrasjoner, fordi symptomene oppstod uten at man kjente til de underliggende årsakene.
- Sosiale fenomener: Hvis aksjemarkedet stiger etter at en politiker holder en tale, kan noen konkludere med at talen forårsaket økningen, selv om det kan være mange andre faktorer som påvirker markedet.
Hvordan unngå post hoc-feilslutninger
- Vær kritisk: Still spørsmål til sammenhenger du observerer. Er det andre mulige forklaringer?
- Se etter korrelasjon, ikke kausalitet: To hendelser kan være korrelert uten at den ene forårsaker den andre.
- Kontroller for andre variabler: Prøv å identifisere andre faktorer som kan påvirke utfallet.
- Gjennomfør eksperimenter: Eksperimenter kan bidra til å isolere årsakssammenhenger.
Et klassisk eksempel: Hvis du spiser en appelsin og deretter blir syk, betyr det ikke nødvendigvis at appelsinen gjorde deg syk. Det kan være en rekke andre faktorer som forårsaket sykdommen, som for eksempel et virus du ble smittet av tidligere.
Konklusjon Å være bevisst på post hoc-feilslutningen er viktig for å kunne tenke kritisk og unngå å trekke feilaktige konklusjoner. Ved å være skeptisk til enkle årsak-virknings-forklaringer og ved å se etter alternative forklaringer, kan vi ta bedre informerte beslutninger.