Praktisk beredskap nr. 45. Årvåkenhe, høffelighett og sosiale ferdigheter er viktig for en med sikringsansvar.

 

Å overse kolleger: En sikringsrisiko utover uhøflighet

Å over se mennesker rundt deg på arbeidsplassen bare forde de ikke tilhører den klassen kollegaer du omgås i ditt daglige arbeid er ikke bare uhøffelig og arrogant, men det er også en trusselrisiko forde du ikke er observant på omgivelsene dine og åpner for at folk med ondsinnede intensjoner kan gjemme seg for deg in plain sight. 

Jeg reiser dette viktige temaet innenfor sikringsarbeidet fordi en ser dette skje over alt hele tiden.
Når var det sist du hilste på vaktmesteren eller renholderne på jobben og merket deg at de var de samme personene som du hilste på i går og dagen før det?

Å overse kolleger basert på sosiale grupperinger er ikke bare en dårlig oppførsel, men kan også ha alvorlige konsekvenser for beskyttelsen av arbeidsplassen din mot tyveri, spionasje, sabotasje; og i yttertse fall sabotasje.

La oss utdype hvorfor dette er en trussel:

Begrenset Perspektiv:

  • Blindsoner:
    Ved å overse enkelte grupper, skaper vi blindsoner i vår oppfatning av omgivelsene. Vi blir mindre åpne for nye perspektiver og kan misse viktige signaler.

Sikkerhetsrisiko:

  • Uoppmerksomhet:
    Å være selektiv i hvem man observerer kan føre til at man overser potensielle trusler.
    En person med ondsinnede intensjoner kan utnytte denne veldig utbredte uoppmerksomheten.

Det er høffelig, men også sikkerhetsmessig relevant å hilde på alle en møter i gangene på arbeidsplassen, møte blikket deres og uttale en kort hilsning.
Det gjør at du skjerper din egen oppmerksomhet på omgivelsene dine, at du registrerer gjenkjennelse av person eller ikke; og ved å smile og hilse så advarer du ikke uvedkommende om at de er observert og kanskje vekker mistanke hod deg.

Hver gang en person hilser på deg på bussen eller puben og de presenterer seg som renholder eller håndverker på arbeidsplassen din da du viser dem at du ikke husker hverm de er, så er dette selvsagt sårende for vedkommende som har vært rundt deg i dager og uker, men det er også en sterk advarsel til deg om at du har dårlig observasjonsevne.

Observasjonsevne og evnen til å analysere omgivelsene er sentrale elementer i å sikre seg mot trusler som tyveri, spionasje og sabotasje.

La meg utdype hvorfor dette er så viktig:

Observasjonsevne: Det første forsvarslinjen

  • Identifisere avvik: En trent observatør vil raskt kunne oppdage avvik fra det normale, som for eksempel en fremmed person som lusker rundt, en dør som står på gløtt eller et objekt som ikke hører hjemme.
  • Oppdage skjulte trusler: Ved å være oppmerksom på detaljer kan man oppdage skjulte kameraer, sporingsenheter eller andre former for overvåkning.
  • Forstå mønstre: Ved å observere mønstre i menneskers atferd og hendelser kan man identifisere potensielle trusler før de eskalerer.

Analyse: Gi mening til observasjonene

  • Koble sammen prikkene: En god analytiker kan koble sammen ulike observasjoner for å danne et større bilde og identifisere potensielle trusler.
  • Vurdere risiko: Ved å analysere informasjonen kan man vurdere sannsynligheten for ulike trusler og prioritere tiltakene.
  • Identifisere svakheter: Analysen kan avsløre svakheter i sikkerhetssystemet som utnyttes av potensielle inntrengere.

Det er viktig å være forsiktig med å avsløre at du har observert en ukjent person, selv om du har sikkerhetsansvar.
Å opptre diskré i slike situasjoner er avgjørende av flere grunner:

  • Unngå å skremme eller provosere:
    Å avsløre at du har observert personen kan føre til at de føler seg truet eller mistenkt. Dette kan i verste fall føre til en konfrontasjon eller at personen forsøker å skjule sin virksomhet enda bedre.
  • Forhindre flukt:
    Hvis personen oppdager at de er observert, kan de velge å flykte fra stedet. Dette kan gjøre det vanskeligere å identifisere dem eller samle inn bevis.
  • Mulighet for videre observasjon:
    Ved å opptre diskré kan du fortsette å observere personen uten at de er klar over det. Dette gir deg mulighet til å samle inn mer informasjon om deres intensjoner og bevegelser.
  • Beskytte bevis:
    Åpenbar observasjon kan føre til at personen ødelegger bevis eller forsøker å dekke over sporene sine.

Hvordan opptre diskré:

  • Vær rolig og avslappet:
    Unngå å stirre eller vise åpenbare tegn på mistanke. Hils og smil mens du møter vedkommendes øyne og gå videre.
  • Hold avstand:
    Hold deg på en trygg avstand, men nær nok til å kunne observere personen uten å bli oppdaget.
  • Bruk nøytrale uttrykk:
    Hvis du må snakke med personen, bruk nøytrale og høflige uttrykk.
  • Dokumenter observasjonene dine:
    Skriv ned så mange detaljer som mulig om personens utseende, klær, bevegelser og hva de gjorde. Dette vil være nyttig hvis du senere trenger å rapportere om hendelsen.
  • Informer relevante personer: Hvis du mistenker at personen har ulovlige hensikter, informer de andre som har ansvar for sikkerheten på objektet.

Husk at det er viktig å balansere behovet for å være diskré med behovet for å sikre objektet.
Hvis du føler deg utrygg eller mistenker at det foregår kriminell aktivitet, bør du ikke nøle med å kontakte politiet.

Kort sagt, ved å opptre diskré og samle inn informasjon om mistenkelige personer, vil du bidra til å opprettholde sikkerheten på objektet uten å skape unødvendige konfrontasjoner.

Årvåkenhet, sosiale ferdigheter, kunnskap om sikkerhet og evnen til å observere detaljer.

Mange på jobben går rett forbi rengjøringspersonellet, håndtverkere og vaktmestere uten å ense at de er der.  Andre smiler til rengjørerne og kanskje sier noen hyggelige ord i forbifarten.
Forskjellene i hvordan mennesker interagerer med for eksempel  rengjøringspersonell kan skyldes en rekke faktorer, både individuelle og samfunnsmessige, men samtidig sier dette mye om de ansattes personlighet.

Noen mennesker har en mer utviklet følelse av rettferdighet og respekt for alle mennesker, uavhengig av deres yrke. 
Andre kan ha internalisert negative stereotyper om visse yrkesgrupper, noe som kan føre til at de behandler rengjøringspersonell med mindre respekt.
Hvordan vi blir oppdratt har stor innvirkning på våre holdninger og verdier. 
Barn som vokser opp i hjem hvor det blir lagt vekt på å være høflig og respektfull mot alle mennesker, er mer sannsynlig å vise disse egenskapene som voksne.

Noen mennesker føler seg bedre enn andre og derfor ikke se på rengjøringspersonell som likeverdige. 
Dette kan være knyttet til deres egen oppfatning av status og verdi.
Evnen til å sette seg inn i andres situasjon og forstå deres følelser er en viktig faktor for hvordan vi behandler andre mennesker.

Kulturelle normer og verdier vil  også påvirke hvordan vi interagerer med andre. 
I noen kulturer er det mer vanlig å vise respekt for alle mennesker, uavhengig av deres yrke; i andre kulturer er det viktig å kun hilse på mennesker med samme status, eller høyere, enn seg selv.

Å være oppmerksom og hilse på alle på en arbeidsplass, inkludert de som ofte blir oversett, er utvilsomt et tegn på en person som er bevisst på omgivelsene sine.
Denne typen oppmerksomhet vil bidra til å avdekke potensielle trusler eller risikoer på flere måter:
En person som er vant til å observere detaljer i omgivelsene sine, vil sannsynligvis også være mer oppmerksom på endringer eller avvik som kan indikere en potensiell trussel.

Ved å interagere med alle på arbeidsplassen, får man en bedre forståelse av hvordan ting fungerer og hvilke rutiner som er vanlige. 
Dette vil gjøre det lettere å identifisere avvik eller uregelmessigheter.

Men, det er viktig å huske at årvåkenhet er mer enn bare å hilse: 

Å være årvåken innebærer også å være oppmerksom på spesifikke sikkerhetsrisikoer knyttet til arbeidsplassen, og å ha kunnskap om hvordan man skal reagere på ulike typer trusler.
kke alle trusler er synlige.
Noen trusler kan være skjult eller vanskelige å oppdage, selv for den mest oppmerksomme personen.

Sosiale ferdigheter er viktige: 
Selv om å være oppmerksom er viktig, er det også viktig å ha gode sosiale ferdigheter for å kunne bygge relasjoner og få informasjon fra kollegaer.

Mens å hilse på alle på arbeidsplassen er et tegn på en person som er oppmerksom på omgivelsene sine, er det ikke en garanti for at denne personen vil kunne avdekke alle typer trusler. 

Årvåkenhet er en kompleks egenskap som involverer både sosiale ferdigheter, kunnskap om sikkerhet og evnen til å observere detaljer.