Analytisk beredskap nr. 5. Common Cause Fallacy

 


Korrelasjon medfører kausalitet er en feilslutning som er vanlig i statisk analyse. 
Feilen består i å forveksle korrelasjon med årsakssammenheng 

Common Cause Fallacy: Når korrelasjon ikke er kausalitet

Common cause fallacy, eller på norsk "felles årsaksfeilslutning", er en logisk feilslutning som oppstår når man feilaktig konkluderer med at to hendelser har en årsak-virknings-relasjon, når de i virkeligheten begge er forårsaket av en tredje, usynlig faktor.

Enklere forklart

Tenk deg at du observerer at hver gang du spiser is, øker salget av paraplyer. Du kan kanskje tenke at isen på en eller annen måte fører til økt paraplysalg. Men det er mer sannsynlig at begge disse hendelsene er forårsaket av en tredje faktor: varmt vær. Når det er varmt ute, spiser folk mer is og det er større sannsynlighet for regn, noe som fører til økt salg av paraplyer.

Eksempler på common cause fallacy

  • Superstisjoner: Mange superstisjoner er basert på korrelasjoner som ikke har noen kausal sammenheng. For eksempel kan noen tro at å knuse et speil gir uhell, selv om det ikke er noen årsakssammenheng mellom de to hendelsene.
  • Medisinske sammenhenger: Det kan være en korrelasjon mellom to medisinske tilstander, men det betyr ikke nødvendigvis at den ene forårsaker den andre. Det kan være en tredje faktor, som en genetisk predisposisjon, som forårsaker begge tilstandene.
  • Sosiale fenomener: Økt kriminalitet og økt iskremsalg kan være korrelert, men det er ikke iskremsalget som fører til økt kriminalitet. Begge kan være relatert til sesongvariasjoner og andre faktorer.

Hvorfor er det viktig å unngå denne feilslutningen?

  • Feilaktige konklusjoner: Å tro at korrelasjon betyr kausalitet kan føre til feilaktige konklusjoner om verden rundt oss.
  • Dårlige beslutninger: Feilaktige antakelser om årsakssammenhenger kan føre til dårlige beslutninger, både på personlig og samfunnsnivå.
  • Hindrer vitenskapelig fremgang: Å identifisere de virkelige årsakene til fenomener er avgjørende for vitenskapelig fremgang.

Hvordan unngå common cause fallacy?

  • Vær kritisk: Still spørsmål til korrelasjoner du observerer og prøv å identifisere mulige alternative forklaringer.
  • Se etter kausale mekanismer: Er det en plausibel mekanisme som forklarer hvordan en hendelse kan forårsake en annen?
  • Kontroller for andre variabler: Prøv å identifisere og kontrollere for andre faktorer som kan påvirke begge variablene.
  • Gjennomfør eksperimenter: Eksperimenter kan bidra til å isolere årsakssammenhenger.

Konklusjon

Common cause fallacy er en vanlig logisk feilslutning som kan føre til feilaktige konklusjoner. Ved å være bevisst på denne feilslutningen og ved å bruke kritisk tenkning kan du unngå å bli lurt av falske sammenhenger.