Praktisk beredskap 33. Kommunikasjon og koordinering

Jeg har nevnt ordene kommunikasjon og koordinering utallige ganger  under blant annet praktisk beredskap. Dette gjør jeg selvfølgelig fordi kommunikasjon og koordinering er et ekstremt viktig element innen beredskap.
Denne gangen skal jeg gå litt i dybden rundt kommunikasjonsmidlene mellom operasjonelt og taktisk beredskapsnivå i håndteringen av en beredskapssituasjon; kommunikasjon over mobiltelefon og ved radiokommunikasjon for å sikre koordinering av innsats.

Mobiltelefoner og radiosamband er viktige kommunikasjonsmidler for koordinering på et skadested av flere grunner:

Rask og effektiv kommunikasjon:
Mobiltelefoner og radiosamband gir rask og effektiv kommunikasjon mellom personer på et skadested. Dette er avgjørende for å koordinere innsatsen til redningsmannskaper, dele informasjon og ta raske beslutninger.

Pålitelig kommunikasjon:
Mobiltelefoner og radiosamband er pålitelige kommunikasjonsmidler som fungerer selv i områder med begrenset eller ingen mobildekning.
Dette er viktig i tilfelle av naturkatastrofer eller andre hendelser som kan forstyrre normal kommunikasjon.

Bred rekkevidde:
Mobiltelefoner og radiosamband har en bred rekkevidde, slik at de kan brukes til å kommunisere med personer over et stort område.
Dette er viktig for å koordinere innsatsen til redningsmannskaper fra forskjellige etater.

Handsfree kommunikasjon:
Mobiltelefoner og radiosamband gir handsfree kommunikasjon, noe som frigjør hendene til redningsmannskaper slik at de kan fokusere på oppgavene sine.
Dette er viktig i en nødssituasjon der det er viktig å handle raskt og effektivt.

Mulighet for gruppekommunikasjon:
Mobiltelefoner og radiosamband kan brukes til gruppekommunikasjon, slik at redningsmannskaper kan kommunisere med hverandre i grupper.
Dette er nyttig for å koordinere innsatsen til team som jobber med forskjellige oppgaver.

Mulighet for å sende bilder og videoer:
Mobiltelefoner kan brukes til å sende bilder og videoer, noe som kan gi redningsmannskaper verdifull informasjon om situasjonen på et skadested.
Dette vil være nyttig for å vurdere omfanget av skadene og planlegge redningsarbeidet.

Mulighet for å spore posisjon:
Mobiltelefoner kan brukes til å spore posisjonen til redningsmannskaper, noe som vil være nyttig for å koordinere innsatsen og sikre at alle er trygge.

I tillegg til disse fordelene, er mobiltelefoner og radiosamband ofte bærbare og enkle å bruke, noe som gjør dem til et praktisk kommunikasjonsmiddel for redningsmannskaper.

Det er viktig å merke seg at det er andre kommunikasjonsmidler som kan brukes på et skadested, for eksempel håndsignaler og megafoner. Mobiltelefoner og radiosamband er imidlertid ofte det beste alternativet for effektiv og pålitelig kommunikasjon.

Den beredskapsmessige hovedforskjellen ved bruk av mobiltelefon kontra radiosamband under en beredskaps-hendelse er:

Pålitelighet:

  • Mobiltelefoner:
    I en beredskaps-hendelse kan mobilnettverk bli overbelastet eller utilgjengelige på grunn av strømbrudd, skader på infrastruktur eller økt trafikk.
    Dette kan føre til at mobiltelefoner blir ubrukelige for kommunikasjon.
  • Radiosamband: Radiosambands-systemer er designet for å fungere selv under beredskaps-hendelser.
    De har ofte sin egen strømforsyning og infrastruktur, og de er ikke avhengige av mobilnettverk. Dette gjør dem til et mer pålitelig kommunikasjonsmiddel i krisetider.

Dekningsområde:

  • Mobiltelefoner:
    Mobiltelefoner har vanligvis et bredt dekningsområde, men dette kan variere avhengig av operatør og beliggenhet.
    I områder med begrenset eller ingen dekning kan mobiltelefoner være ubrukelige; feks i kjellere, tunneler, underjordiske bunkere etc.
  • Radiosamband:
    Radiosamband har et mer begrenset dekningsområde sammenlignet med mobiltelefoner. Rekkevidden avhenger av typen radiosamband og terrenget, men innenfor sitt dekningsområde er radiosamband vanligvis mer pålitelige enn mobiltelefoner.

Sikkerhet:

  • Mobiltelefoner:
    Mobiltelefonkommunikasjon kan være utsatt for avlytting.
  • Radiosamband:
    Radiosamband kan krypteres for å sikre sikker kommunikasjon.
    Dette gjør dem til et mer sikkert kommunikasjonsmiddel for sensitiv informasjon.

Funksjonalitet:

  • Mobiltelefoner:
    Mobiltelefoner tilbyr et bredt spekter av funksjoner i tillegg til kommunikasjon, for eksempel tekstmeldinger, e-post, Internett og GPS.
  • Radiosamband:
    Radiosamband er primært designet for kommunikasjon.
    De tilbyr vanligvis få eller ingen tilleggsfunksjoner, men mye av det avanserte radiosambandet som f.eks. TETRA-radioterminaler fungerer både som radioterminal i nettet (TMO), som radio utenom nettet (DMO) og som smarttelefon med tekstmeldinger, e-post, Internett og GPS.

Kostnad:

  • Mobiltelefoner:
    Mobiltelefoner kan være dyre å kjøpe og bruke, avhengig av abonnementsavtale.
  • Radiosamband:
    Radiosamband kan være dyre å kjøpe, men de har vanligvis lave bruks-kostnader.

Hvilket kommunikasjonsmiddel som er best egnet for en beredskaps-hendelse avhenger av de spesifikke behovene til situasjonen.

For eksempel:

  • Hvis du trenger å kommunisere med noen over et stort område eller i et område med begrenset dekning, kan radiosamband være et bedre alternativ.
  • Hvis du trenger å kommunisere med noen raskt og enkelt, eller hvis du trenger å bruke andre funksjoner som tekstmeldinger eller e-post, kan mobiltelefon være et bedre alternativ.

Det er viktig å ha tilgang til både mobiltelefoner og radiosamband for å være godt forberedt på en beredskaps-hendelse, så et robust beredskapssystem utstyrer sine innsatsmannskaper med både radioterminaler og mobiltelefon.