Forstå et brannscenario

 



Generelt om brann:

Branntrekanten er et konsept som illustrerer de tre grunnleggende elementene som er nødvendige for å starte og opprettholde en brann. Disse elementene er:


1. Brennbart materiale:

Dette kan være alt fra tre og papir til bensin eller gass - stoffer som kan brenne.


2. Oksygen:

Brann krever tilstedeværelse av oksygen for å støtte forbrenningsprosessen.


3. Varme:

En viss mengde varme er nødvendig for å heve temperaturen av brennbart materiale til en grad der det kan antennes.


Disse tre elementene må være til stede samtidig for at en brann skal kunne oppstå. Fjerner man ett eller flere av elementene fra denne trekanten, vil brannen slukke. Dette er grunnlaget for brannforebyggende tiltak og slokkingsstrategier



Forebygging og håndtering av brann

For å kunne bygge beredskapsplaner for forebygging, respons og håndtering av et brannscenario må du forstå dynamikken i et branntilløp.

Forståelse av brannrullens dynamikk er kritisk for å utvikle effektive beredskapsplaner. En brannrull er den generelle utviklingen av en brann gjennom tid og rom. Her er noen aspekter ved brannrullens dynamikk og risikoen knyttet til et brannscenario:


1. Initieringsfasen:

Brannen starter når brennbart materiale, oksygen og en tredje faktor som varme eller en gnist, er til stede. Identifikasjon av kildene til disse faktorene er nøkkelen til risikovurderingen.


2. Vekstfasen:

Brannen får tilført energi fra brennbart materiale, og temperaturen øker. Jo mer brennbart materiale tilgjengelig, desto raskere kan brannen vokse. Dette kan påvirkes av bygningsmaterialer, inventar og andre potensielle kilder til drivstoff.


3. Rift- og overtenningsfasen:

Hvis brannen ikke kontrolleres, kan den utvikle seg til en fase der den blir intens og ukontrollerbar, kjent som full overtenning. Dette øker risikoen for farlige gasser og røykutvikling.


4. Brannspredning:

Branner kan spre seg fra rom til rom eller fra bygning til bygning, avhengig av bygningskonstruksjon, vindforhold og andre faktorer. Dette påvirker evakueringsscenarier og krever en forståelse av brannspredningsdynamikk.


5. Røykproduksjon:

Røyk er en betydelig risiko ved branner, da den kan redusere siktbarheten, forårsake helseproblemer og fungere som et brennbart materiale i seg selv.


6. Evakuering:

Dynamikken i brannrullen påvirker også hvordan mennesker kan evakuere sikkert. Dette krever kunnskap om rømningsveier, nødutganger og mulige hindringer.

For å håndtere disse risikoene er det viktig å utvikle beredskapsplaner som inkluderer brannslukking, evakueringsscenarier, opplæring av ansatte og implementering av brannforebyggende tiltak. Regelmessig øvelse og gjennomgang av beredskapsplaner er også avgjørende for effektiv respons i nødsituasjoner.



Hva er røyk

Røyk dannes under en brann når materialer forbrennes. Den består av en kompleks blanding av partikler, gasser og damp. Røyk er farlig av flere grunner:


1. Giftige gasser: 

Røyk inneholder ofte giftige gasser som karbonmonoksid (CO), hydrogencyanid (HCN), svoveldioksid (SO2) og andre irritanter. Innånding av disse gassene kan føre til alvorlige helseproblemer, tap av bevissthet og i verste fall død.


2. Manglende oksygen:

Røyk erstatter oksygen i luften. Hvis du puster inn røyk, kan det føre til oksygenmangel, som igjen kan føre til bevissthetstap og kvelning.


3. Brannspredning:

Røyken kan også inneholde brennbare partikler. Hvis disse partiklene antennes, kan det føre til brannspredning eller til og med en eksplosjon.


4. Redusert siktbarhet:

Tykk røyk reduserer siktbarheten dramatisk, noe som kan gjøre evakuering vanskelig og hindre innsatspersonell i å slokke brannen effektivt.


5. Langvarige helseeffekter:

Selv om man overlever en brann, kan innånding av røyk forårsake langsiktige helseproblemer, som luftveissykdommer.


Derfor er det viktig å unngå innånding av røyk så mye som mulig. Ved brann er evakuering til et sikkert område det beste, og bruk av røykmasker eller å holde seg nær gulvet, der røyken er mindre konsentrert, kan også hjelpe å redusere risikoen.



Er røykfri sone en trygg sone?

Selv om synlig røyk er en indikasjon på gassdannelse under en brann, kan farlige gasser også være til stede selv når røyken ikke er synlig. Ved en brann skjer forbrenning av materialer, og dette kan generere giftige gasser som karbonmonoksid (CO), hydrogencyanid (HCN), svoveldioksid (SO2) og andre kjemiske forbindelser.


Selv om noen gasser kan være synlige og bidra til røyk, kan andre være usynlige eller ha lav synlighet. For eksempel er karbonmonoksid en fargeløs og luktfri gass, og hydrogencyanid kan også være fargeløs med en karakteristisk bitter lukt som imidlertid ikke alltid er lett å oppdage.


Det er derfor viktig å være oppmerksom på at selv om røyken kanskje ikke er synlig, kan farlige gasser fremdeles være til stede under en brann. Dette underbygger behovet for å evakuere trygt ved branner og unngå innånding av røyk eller gasser.


Har alle gasser lukt og smak?

Ikke alle gasser har lukt eller smak. Mange gasser er fargeløse, luktfrie og smakløse, noe som gjør dem vanskelige å oppdage uten spesielt utstyr. Et eksempel på dette er karbonmonoksid (CO), som er en fargeløs og luktfri gass. CO er spesielt farlig fordi det ikke gir noen synlige eller luktmessige tegn på tilstedeværelse, og man kan derfor ikke oppdage det uten bruk av spesifikke deteksjonsenheter.


På den annen side kan noen gasser ha karakteristiske lukter. For eksempel har hydrogencyanid (HCN) en karakteristisk bitter lukt som ligner på mandler. Imidlertid kan denne lukten ikke alltid være tydelig og lett gjenkjennelig under alle forhold.


Det er viktig å merke seg at tilstedeværelsen av lukt eller smak varierer avhengig av gassens kjemiske egenskaper, og ikke alle gasser vil være enkle å oppdage gjennom sansene våre. Derfor er det ofte nødvendig med spesialutstyr som gassdetektorer for å identifisere gasser i miljøet.